Autómentes Nap a Petőfiben

Az európai autómentes nap egy 1998. óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét : a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire,a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Iskolánk is ilyen célokkal csatlakozott a rendezvényhez. A tavalyi évhez hasonlóan együtt indult útra 68 tanuló és 6 pedagógus. Rendőri biztosítással kerékpároztuk végig Vecsés főbb útjait, jelezve, hogy két keréken is eljutunk a kívánt helyre. Pihenőnket 2010-ben épült a repülőtér kettes kifutója mellett az úgynevezett Spotter-dombnál

( Megközelítés:a Penny áruház után kell balra fordulni a temető felé az Ecseri utcába. Az utca a temető mellett vezet el majd egy felüljárón áthalad a 4-es út felett. A felüljáró után le kell parkolni az autót, de egy rövid sétával vagy kerékpárral is könnyen megközelíthető a sorompó.
Innen rövid, 5-10 perces séta egyenesen előre a domb, melyet magas fák szegélyeznek. Az útról, az utolsó harmadban célszerű jobbra letérni, és egy kis ívvel fel lehet menni a dombra kitaposott ösvényen. A dombon találunk egy padot 31R Spotterdomb 2010 felirattal, azt jelenti, hogy jó helyen járunk, és kezdődhet a repülőgépvárta, illetve a fotózás. Az Ecseri utca tulajdonképpen a repülőtér kerítéséig járható, régen ez az út kötötte össze Ecsert Vecséssel, de a 2-es pálya “kettévágta”. Tisztán látszik a fák közötti tisztás, ahol a padokra le is lehet telepedni.)

tartottuk, ahol Akács Zsolt rendőrezredes vizsgálta át kerékpárjainkat és legnagyobb örömünkre pótolta a hiányzó „kellékeket”: a láthatósági mellényt és a fényvisszaverő prizmát. Klári néni gondoskodott elemózsiáról: almát kaptak a „bicajosok”. Ezután a kerékpáros közlekedésről tartottak érdekes előadást a rendőrök, felhívták a figyelmünket arra is, hogy Vecsésen egyre több az egyirányú utca és hát bizony… szabálytalanságot követ el, aki szembe megy a forgalommal (kivéve, ha külön megengedi a tábla). Ottlétünk alatt sajnos nem láttunk le vagy felszállni készülő gépet, de a gyerekek megfogadták, hogy szüleikkel együtt máskor is elbicajoznak ide. Érdeklődve hallgatták meg az előadást a Liszt Ferenc Repülőtérről is. A kvízkérdésekre helyesen válaszolók pedig a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos ajándékot kaptak. Élményekkel gazdagodva és egy kis fáradtsággal a lábunkban érkeztünk vissza az iskolához. Köszönet minden résztvevőnek!

Horváth Rita tanárnő

Kategória: Események | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás